DAY 1
Assalamualaikum...
Bismillah...
22/10/2016 - Padang / Bukit Tinggi
Gerak dari rumah ke Bukit Puchong lepas zohor berdua dengan Mr.Hubby je. Our vacation was sponsored...alhamdulillah, moga dimurahkan rezeki to whom it may concerned. Early next morning...seawal jam 4.15 dah ke KLIA2...penerbangan AirAsia AK 403 ke Padang Sumatera jam 7.50 pagi.
Kejap je dah touch down kat Bandar Udara Internasional Minangkabau Padang...lebih kurang 55 minit perjalanan. Waktu kat sana lewat sejam dari M'sia. Ahli rombongan taklah ramai, cuma 7 pasang suami isteri je. Sesampai je disambut wakil kat sana dan menaiki coach pusing-pusing bandar Padang. Majoriti bumbung bangunan disana bercirikan Minangkabau. Lepas sarapan...sarapan yang berat (through my opinion) dibawa ke tepi pantai.
Detinasi diteruskan ke Bukit Tinggi...90km dari Padang, perjalanan memakan masa lebih 2 jam. The sceneries were breathtaking...tidak terasa kebosanan sebab menikmati suasana kampung, sawah padi yang saujana mata memandang, bukit dan gunung-ganang sepanjang perjalanan. Yang bestnya setiap rumah yang lalui di hiasi dengan bunga-bungaan especially roses dan dahlia dan setiap bunga berwarna stricking due to tanah gunung berapi yang sangat subur. Kalau dah minat bunga...pandangan pertama adalaah kat bunga-bungaan je...tengok orang lain tak ambik pot pun kat bunga...
We we toured to Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minang di Padang Panjang, normally called Minangkabau Village. Here was build Rumah Adat Besar named Rumah Gadang. Kami diberi informasi tentang Adat Perpatih yang diamalkan oleh masyarakat Minangkabau.
Singgah makan tengahari kat Rumah Makan Pak Datuk...makan nasi padang yang beraneka lauk-pauk.
Dalam perjalanan ke hotel di Bukit Tinggi, singgah di Sulaman Putri Minang...telekung dan kain sulam memang cantik-cantik...tapi hati tak tergerak nak beli. Singgah lagi kat tempat buat kuih tadisional yang di sebut bika...kedai nama Bika Talago...bika dibuat dari ubi kayu dan kelapa...bika pisang dan bika kelapa, rasanya memang sedap, lemak-lemak gitu...yelah tekak orang kampung. Kuih ni dibakar secara tradisional...api atas bawah menggunakan kayu batang pokok kayu manis yang banyak terdapat di bukit-bukit dan gunung-gunung di sana. Dah makan tapau lagi bawa balik ke hotel...tapi sayangnya tak dimakan hinggalah waktu balik M'sia..akhirnya tong sampah yang makan...what a waste.
Hotel penginapan ialah Bunda Hotel...selesa dan bersih hotelnya.
Malam dinner dibawa ke Restoren Kubang Hayuda...makan sambil dihiburkan oleh 2 orang penyanyi jalanan dengan memetik gitar...merdu suaranya...lagu-lagu nostalgia Indon.
BERSAMBUNG....
No comments:
Post a Comment