Tuesday, 28 March 2017

MY KEK HATI PAREK

Assalamualaikum...
Bismillah...

Sebenarnya dah lama sangat nak cuba buat kek tradisional kebanggaan rakyat bumi kenyalang ni.  Berkali-kali tanya resipi kat Mr. Google...Kek Hati Parek sebutan orang sana...banyak resipi dibelek-belek...dibandingkan tapi tak buat-buat juga.  Masalahnya ialah gula hitam yang takde jual kat sini.  Ada juga orang kata guna je gula hangus, tapi tak syok la..nak  guna jugak yang asli ikut resipi.  At last suruh anak tinjau-tinjau  bakeri kat sana, dapat jugak apa yang di inginkan.  Wah! jadi buat nampaknya...naik pesawatlah gula tu.  Masuk bagasi...pecah pulak bekas penutup gula tu...nasib baik berbalut dengan plastik...kalau tak abislah melekat barang-barang yang duduk sama-sama dia.

Minta komen dari orang Sarawak...katanya keras sikit..memang tak pernah pun sebelum ni rasa kek hati pari ni...bear in mind... perlu  diperbaiki.  Nampaknya kena cuba resipi lain pulak.  Yang menjadi masalah ialah sukatan gelas...kebanyakkan resipi guna sukatan gelas...gelas mana nak guna...gelas macam-macam saiz ada...yang gemuk pendek yang tinggi kurus...tu yang menjadikan kek keras sikit agaknya, tak kena dengan gelasnya.  Lagi satu masalah raisin yang banyak di gunakan...dahlah bila blend lekat-lekat kat blender...nak tumbuk tak larat, sama juga rasanya akan lekat-lekat kat batu lesung.  Kukus aduh mak...8 jam, tu pun ngelat 6 jam je dah padam api.  Orang kukus lama-lama tu untuk buat jual, kita ni makan abis tak perlulah lama-lama...ye tak!

Ni lah hasilnya...
rasanya masam-masam manis...

Gula hitam dari Bumi Kenyalang...


Nanti nak kirim belilah,  nak rasa Kek Hati Pari orang Sarawak buat.



 


No comments: